Donanımlı, uzman ve ehil ellerde, saatlik çalışma periyotları raporlanmak suretiyle gerçekleştirilen kompresör bakımı; aşırı yük altında basınçlı hava üreterek çalışan yüksek maliyetli makinelerde oluşabilecek büyük arızaların, hatta telafi şansı bile bulunmayan ağır hasarların önüne geçer. Yeni nesil basınçlı hava sistemlerinden maksimum verimlilik, yüksek performans ve uzun ömürlü kullanım avantajı beklentilerinize yönelik hazırladığımız içerikte “Kompresör Bakımı” ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
İstanbul’da Kompresör Bakımı ve Tamir Servisi Verdiğimiz İlçeler
Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu.Kompresör Tamiri
Kompresörlerin durumuna göre tamir gerektiği durumlarda tamirin yapılması, yeni bir kompresör ihtiyacının önüne geçer.
Detaylı Bilgi AlKompresör Parçaları
Kompresör bakımı ve tamiri sırasında ihtiyaç duyulan kompresör parçalarının temin etmekteyiz.
Detaylı Bilgi AlKompresör Bakımı Nedir?
Kompresör bakımı yüksek basınçlı hava üreten makinelerin performansının, verimliliğinin ve dayanıklılığının artırılması yönünde, düzenli aralıklarla ve profesyonel yöntemlerle gerçekleştirilen uygulamalar bütünüdür. Havalı kompresör sistemleri, üretim ya da hizmet sektörlerinde en sık kullanılan basınçlı hava teknolojileri olmakla beraber, vidalı ve pistonlu kompresör modelleri olarak iki gruba ayrılır.
Teknik donanımları ve işlevsel özellikleri başta olmak üzere, mekanizma yapıları ve performans nitelikleriyle de kendi aralarında çeşitlilik gösteren ekipmanlar, birbirinden farklı parçalardan meydana gelir. Sistematik düzeneklere bağlı haldeki metalik parçaların sürekli devinim halinde olmaları ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları sonucunda ise iç aksanı oluşturan bağlantı elemanları ya da bağımsız çalışan parçalar aşınır.
Kompresör bakımı; metal parçaların ve dişli aksanların aşınması, kayışın yıpranması, yağ seviyesinin ve değişim zamanının takibi, yağ deposunun sızdırması veya yağ yakması, gürültülü çalışması, çalışırken durması, hiçbir koşulda yüke geçmemesi, hava ve yağ filtrelerinde biriken partiküllerin temizlenmesi, aynı zamanda çökelti haline gelen tortuların arındırılması gibi koordineli muayene işlerinin tamamıdır.
Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?
Kompresör bakımının nasıl yapılacağını belirten kullanma kılavuzları, her marka ile modeli için farklı yönlendirmeler ve uygulamalar çerçevesinde hazırlanır. Basınçlı hava üretme teknolojilerinin tüm bakım işlemleri, öncelikle kompresör bakım talimatı içeriğinde belirtilen hususlar dikkate alınarak yapılır.
Kompresör bakım hizmeti almak için kaliteli, güvenilir ve profesyonel kompresör servisi uygulamalarıyla birlikte, işletmenizde kompresör kullanmakla görevli teknik personele rehberlik hizmetleri de sunan Yiğitsan kompresör markasını tercih edebilirsiniz.
Kompresör Bakımı Neden Yapılır?
İş Güvenliği Kanunu hükümlerince belirlenen iş ekipmanı kuralları; işçi ve işveren sağlığını güvence altına alırken hem can hem de mal kayıplarının önlenmesini hdefler. Yasa ile kesinleşen yükümlülüklere göre kompresör bakım uygulamalarının sonucunda yapılan yağlama, sıkıştırma, temizlik, tamir, yağ ve parça değişimi gibi çalışmaların tümü raporlanarak tutanaklara kayıt edilir.
Kompresör bakımı, çalışma ortamlarında hizmet ya da üretim faaliyetlerinin maksimum verimlilikte ve kesintisiz olarak yürütülmesine imkân sunan ekipmanlar açısından da hayati önem taşımaktadır.
Kompresör modelleri ve çeşitleri her ne kadar birbirine benzese de motor ve parçalardan oluşan mekanizmalarına bağlı düzenekleri bakımından çeşitlilik gösterir. Bu nedenle yüksek basınçlı hava üreten ekipmanların çalışma prensibi, hava depolama kapasitesi, hava sıkıştırma potansiyeli, hava itiş performansı ve dayanıklılığı da farklılık gösterir.
Kompresör motorunun, dişlilerinin ve kayışının sürekli devinim halinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda ise motorlu makinelerin, düzenli aralıklarla yapılması büyük önem arz eden kompresör bakımıihtiyacının kaçınılmaz olduğu daha net anlaşılır.
Ürünlerin yağlı ya da yağsız çalışabilme özellikleri ise seçeneklerin hem uygulama amaçlarına hem de kullanım alanlarına uygun nitelikleri taşımasını sağlar. Bu nedenle basınçlı hava teknolojileri için gereksinim duyulan kompresör bakım uygulamaları da ürünlerin markasına ve modeline göre değişkenlik gösterir.
Kompresörlerin temel görevleri ortamda var olan hareketli (mekanik) enerjiyi, kullanılabilir potansiyel (pnömatik) enerjiye dönüştürmektir. Havayı sıkıştırarak enerjiye çevirmek üzere depolayan motorlu teknolojiler, atmosfer gazının basınçlı bir kuvvet olarak ortaya çıkmasına olanak tanır ve yararlı faaliyetlerin gerçekleştirilmesine imkân sunar.
Yaklaşık 45 yıllık mühendislik ve uygulama tecrübesiyle faaliyet gösteren tam donanımlı Yiğitsan kompresör bakım servisi aracılığıyla, her marka ve model havalı kompresör sistemi için bakım hizmeti alabilirsiniz.
Kompresör Bakım Periyodu Nasıl Olmalıdır?
Birçok işletmenin adeta bel kemiği niteliğindeki motorlu iş makineleri için günlük, haftalık, aylık, 3’er aylık (yılda 4 kez) ve yıllık (yılda 1 kez) olmak üzere düzenli periyotlarla kompresör bakımı uygulanır. Aylık, 3’er aylık ve yıllık bakım periyotlarına dahil olan çalışmalar oldukça kapsamlıdır.
Saatlik çalışmaların, analiz ve tetkiklerin de dikkate alındığı takvimsel dönemlerde gerçekleştirilmesi gerçekleştirilmesi önemli olan kompresör yağ değişiminin yanı sıra temizlik, somun ve vida sıkıştırma, dişli ve kayış kontrolü yapılır Ayrıca ömrünü tamamlayan, aşınan ya da yıpranma belirtisi gösteren tüm parçaların, orijinal kompresör yedek parça türleriyle değiştirilmesi gibi işlemler kompresör bakımı esnasında yerine getirilir.
Kompresör Bakımı Kaç Ayda Bir Yapılır?
Basınçlı hava üreten teknolojiler için kompresör bakımı hem rutin hem de periyodik kontrollerden oluşur. Günlük ve haftalık zaman dilimlerinde uygulanması yüksek önem arz eden rutin kompresör bakımı, iş ekipmanını kullanmakla görevli olan yetkili iş yeri personeli tarafından yapılabilir. Yağ seviyesinin azalması ve sızıntı ihtimalleri dikkate alınarak gerekli işlemler yerine getirilir. Ayrıca hava ve yağ filtrelerinin temizliği de günlük, haftalık kontrollere dahildir.
Her ay düzenli şekilde gerçekleşen aylık kompresör bakımının ardından uygulanması zorunlu olan 3-6 aylık ve yıllık muayene periyotları ise motorlu makinelerin, kontrol, tetkik ve müdahalelerinin en kapsamlı şekilde olduğu zamanlardır. Kompresör bakımı ile ilgili tüm tüm periyodik işlemlerin güvenli, kaliteli, kesintisiz ve garanti kapsamında olabilmesi için yetkinlik belgesine sahip Yiğitsan Kompresör servisi teknik bakım ekibinin profesyonel hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Rutin ve Pariyodik Kompresör Bakımı Aksatılırsa Neler Olur?
Basınçlı hava teknolojileri olan kompresörlerin, ileri seviyede performans dinamiklerine sahip olması, özellikle profesyonel ve kaliteli uygulamalar gerçekleştiren kompresör bakım ve tamir servisi ile mümkün hale gelir.
- Her ne kadar istenmeyen ve beklenmeyen bir durum olsa bile çeşitli nedenlere bağlı olarak karşılaşılan kompresör arızası durumları, işçi ve işveren güvenliğini tehlikeye atabileceği gibi iş yerinde faaliyet akışının yavaşlamasına hatta durmasına yol açar.
- Ayrıca çalışması yavaşlayarak verimliliği düşen kompresör sistemleri, daha fazla elektrik ya da yakıt tüketir.
- Kompresörün performansını düşüren faktörler, enerji sarfiyatını artırdığı için işletmenin bütçesine ek maliyet getirir ve dolayısıyla iş verene zarar ettirir.
- Yüksek potansiyelli çalışma kapasitesinin düşen makineler, işletmelerde üretim ya da hizmet çalışmalarının aksamasına yol açarken aynı zamanda işverenler açısından ise maddi zarara sebebiyet veren olumsuzlukların yaşanmasına sebep olur.
- Makûl sayılabilecek seviyede harcamalar gerektiren bakım işlemlerinin aksatılması, yüksek maliyetli kompresör tamiri uygulamalarını kaçınılmaz hale getirir.
- Tamir uygulamalarının dahi telafi edemeyeceği ağır kompresör arızası gibi durumlar ise oldukça pahalı iş ekipmanının yenisinin alınmasını gerektireceği için iş yeri açısından kaynak israfına yol açar.
- Yukarıda sayılan risklere neden olabilecek tüm tedbirlerin önceden alınması adına, yüksek hava basıncı üreten ekipmanınız için rutin ve periyodik kompresör bakımı işlemlerinin aksatılmadan yapılması oldukça önemlidir.
Kompresör bakımı yapan firmalar arasında profesyonel ve yenilikçi uygulamaları ile öne çıkan Yiğitsan Kompresör, yüksek maliyetli iş ekipmanınızın tüm kontrollerini alanında uzman ve tecrübeli ekibiyle birlikte gerçekleştirir.
Kompresör Bakımı ve Tamiri Hususunda Bilinmesi Gerekenler
Yüksek maliyetli bütçeler ayrılarak işletmelere kazandırılan basınçlı hava makinelerinin hem bakım hem de tamir uygulamaları yapılırken öncelikli olarak iş güvenliğinin tam olması hedeflenir.
İş verenlerin tasarruflu üretim ya da hizmet faaliyetlerinin gerçekleşmesi konusunda kullanıcıların beklentilerini karşılayan gelişmiş donanımlı iş makinelerinin, verimli bir çalışma potansiyeli sergilemesi ise yine kompresör bakım takvimine riayet edilmesine bağlıdır.
Kompresör bakımı ve tamiri gibi hususlarda yeterlilik sahibi olmayanların iş makinesini motor ve dinamik kısımlarını açması, incelemesi ya da tamir etmeye çalışması hem can güvenliği açısından tehlikeli hem de iş yeri kuralları kapsamında yasaktır.
Hem maddi hem de manevi riskleri bulunan kompresör arıza giderme işlemleri, yalnızca teknik serviste görev yapan belge, bilgi ve yetki sahibi ehil personeller tarafından uygulanır.
Bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirecek olan teknik personel, kompresör servis hizmeti vermeye başlamadan önce gerekli tüm güvenlik önlemlerini aldıktan sonra çalışmalarına başlar.
Yiğitsan Kompresör Servisi tarafından yüksek standartlarda uygulanan servis faaliyetlerine dahil olan ve firmanın uzmanlık alanına giren çalışmalardan biri de; yüksek basınçlı hava teknolojilerinde ihtiyaç duyulan kompresör yedek parça değişim ve montaj işlemlerinin profesyonel kalitede uygulanmasıdır.
Kompresör Bakımının Sağladığı Optimum Faydalar
Farklı enerji kaynaklarından aldıkları güç ile çalışan kompresör tasarımlarının verimlilik sağlayan koşullarda çalışması ise zamanında yapılan kontrollü bakımlar sayesinde mümkündür. Sektörlerde faaliyetlerin sürekliliğini sağlayan makinelerin aşırı yük altında bile performansından ödün vermemesi ise en önemli kompresör bakımının faydaları arasında öne çıkar. Ayrıca işletmelerin demirbaş listesindeki iş ekipmanlarından biri olan yüksek maliyetli makinelerin kontrolleri, makinelerin işlevselliğinin uzun yıllar korunabilmesi için muntazam biçimde olmalıdır.
Sık Karşılaşılan Kompresör Arızaları Nelerdir?
- Pistonlu kompresör servisi tarafından sıklıkla karşılaşılan arızalar arasında, motorlu iş makinesinin yeterli soğutma mekanizmasına sahip olmaması ya da ekipmana uygulanan aşırı yükleme sorunları yer alır.
- Yağ ayırıcı separatörün işlevini yitirmesi ya da yatakların ve krank milinin aşınmış olması gibi olumsuzluklar, kompresör yağ sızdırması ile sonuçlanırken; depodaki yağ seviyesini düşürerek harareti artırır. Enerji tüketiminin artması, verimliliğin düşmesi, artan hararet sorunları ise makinenin ömrünü kısaltır.
- Basınçlı hava kaynağının içerisinde aşınan veya işlevini yitiren parçalar, makine aksanının diğer hareketli kısımlarına zarar vererek kompresör gürültülü çalışma durumuna yol açar. Valf tabakası ve pistonu saran partiküllerinde sebep olabileceği aşırı gürültü, sönümleyici plakada meydana gelen hasardan da kaynaklanabilir.
- Motorlu iş makinesinin içerisinde gevşeyen ya da yerinden çıkan somun, vida grubunun yanı sıra metalik bağlantı elemanlarından kopan ya da ayrılan parçaların neden olduğu, kompresör çalışırken ses gelmesi farklı sorunların ortaya çıkabileceğinin habercisidir.
Her model kompresör servisi faaliyetlerini teknik donanımlı ve yetkin kadrosuyla gerçekleştiren Yiğitsan Kompresör, motorlu iş makinenizin bakım, tamir uygulamalarının hem muayene takviminde belirlenen tarihlerde hem de eksiksiz yapılmasını sağlar.
Kompresör Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yüksek üretim güçleriyle ve uzun süre çalışan performanslarıyla öne çıkan vidalı kompresör sistemleri, ağır iş sınıfına giren faaliyetlerde kullanılır. Pistonlu kompresör çeşitleri ise aşırı yük gerektirmeyen uygulamalarda tercih edilmekle birlikte, aralıklı çalışma prensibine göre belirli sürelerle dinlendirilerek çalışmaya elverişli olan modellerdir.
Bu nedenle iş yerinizin faaliyetlerine uygun kompresör seçerken üretim veya hizmet uygulamalarınızın kapsamını ve yoğunluğunu göz önünde bulundurulması en doğru tercihi yapmanız konusunda aktif rol oynar. Pistonlu ya da kompresör bakımı sırasında, iş ekipmanınızın modeli ya da markası fark etmeksizin dikkat edilmesi gereken hususlar neredeyse aynıdır.
- Elektrikli kompresör sistemlerinin fişi kablosu, bağlı oldukları güç ünitesinden ya da elektrik akımı aldığı prizinden çekilir.
- Benzin veya dizel yakıtlarından aldığı enerjiyle faaliyet gösteren motorlu ekipmanlar, start/stop düğmesi kullanılarak kapalı konuma getirilir.
- Kompresör bakımı öncesinde, yüksek basınçlı hava sistemlerinin içerisine depoladığı havanın tamamı boşaltılır.
- Yağ tankındaki seviye kontrol edilerek, eksilen miktarda yağ ilavesi yapılır.
- Makinelerin yağ deposunda meydana gelen sızıntı, yağ yakma ya da yağın tortulaşmış olması gibi sorunlar giderilir.
- Yağ deposuna su kaçmasını engelleyen su ayrıştırma filtresinin temizlenmesi veya yenisiyle değiştirilmesi sağlanır.
- Kompresörün hava tankında biriken su tamamen boşaltılır.
Kompresör Bakımını Kim Yapar?
Kompresör bakımı bilgi, belge ve tecrübesiyle, işinin ehli olan personellerin kontrolünde yapılır. Meslek Yüksekokulu öğrenimini makine, mekatronik, elektrik ve elektronik bölümlerinden herhangi birinde yapanlar bakım, onarım ve tamir işlerini yapabilecek yeterliliğe sahiptir.
Bakım onarım teknisyeni olarak Yiğitsan Kompresör çatısı altında görev alan uzman personel kadrosu; makine ve teçhizat ile sıhhi tesisat eğitimleri başta olmak üzere, bakım teknikleri, hidrolik, onarım teknikleri, bilgisayar destekli tasarım ve 3D (üç boyutlu) özellikli çizimlerin uygulandığı paket programların teorik eğitimlerini almış ve pratik uygulama tecrübesini tamamlamış yetkililerden oluşur.
Uzmanlık Tecrübesiyle Sunulan Kompresör Servisi Bakım Hizmetlerinin Kapsamı
- Her biri alanında uzman, teknik detaylara hakim, komplike durumlara karşı hazırlıklı, gelişmiş uygulama tecrübesine ve donanımına sahip olan teknik servis personelleri, bakım çalışmaları sırasında can ve mal güvenliğini ön planda tutar.
- Birbirinden farklı teknoloji unsurları ve mekanizmaları barındıran pistonlu ve vidalı kompresör sistemlerinin, değişken bakım uygulamaları gerektirdiğini bilen servis yetkilisi, yüksek hava basıncı makinelerinin markasına ve modeline uygun çalışma yürütür.
- Son teknolojiye uygun kontrol ekipmanları, cihazları ve aletleri kullanarak kompresör bakımı gerçekleştiren görevliler ölçüm, analiz, tetkik gibi muayeneleri sırasında yapılması gereken yağlama, sıkıştırma, temizleme, kompresör yedek parça değişimi gibi işlemlerin tamamını gerçekleştirir.
- Uzun ömürlü ve garanti kapsamında olması bakımından aşınan, yırtılan, kırılan, çatlayan, deforme olan, son kullanma tarihi yaklaşan tüm eski parçaların yerinden çıkarılması ve yerine kompresör orijinal yedek parçaların monte edilmesi, uzman kompresör servisi sorumluluğundadır.
- Profesyonel kompresör servisi sorumlusu; havalı kompresör markası ile uyumlu bağlantı elemanlarının montajını tamamlandıktan sonra, basınçlı hava ünitesini full kapasite çalıştırarak uygulamaların hatasız ya da eksiksiz olarak gerçekleştiğini test eder.
Her marka ve model kompresör sistemleri için kesintisiz hizmet sunan Yiğitsan Kompresör servis desteği almak için 7/24 ulaşabileceğiniz sabit telefon, mobil hat, whatsapp numaraları üzerinden iletişime geçebilir; her türlü görüş, soru, öneri, şikayet ve danışma isteklerinizi firmaya bildirebilirsiniz.