Vidalı Kompresör
Vidalı kompresör modelleri, hava kompresör sistemleri arasında üstün performanslı ve dayanıklı yapılarıyla öne çıkar. Endüstriyel uygulamalarda kullanılan etkili ve verimli cihazlardır.
Detaylı Bilgi AlHava Kurutucu
Hava kurutucuları, sıkıştırılmış havadaki nem miktarını düşürür. Endüstriyel üretimde veya ekipmanların su ve nemden zarar görmesini engellemektedir.
Detaylı Bilgi AlPistonlu Kompresör
Pistonlu kompresör modelleri, düşük maliyetli üretim ve bakım, yüksek basınçlı hava üretebilme yeteneği, düşük hacimli uygulamalarda etkili bir hava kompresör makinesidir.
Detaylı Bilgi AlKompresör Servisi
Vidalı, pistonlu ve silobas hava kompresörler, hava kurutucuların bakımı, tamiri ve tamiri sırasında ihtiyaca göre uygun orijinal yedek parça temini yapılır.
Detaylı Bilgi AlSilobas Kompresör
Silobas kompresör modelleri, malzemenin tahliyesini hızlandırmak, tıkanıklıkları önlemek ve daha verimli bir depolama süreci sağlamak amacıyla tercih edilir.
Detaylı Bilgi AlKompresör Parçaları
Vidalı ve pistonlu hava kompresörlerin bakım ve tamir servisi sırasında ihtiyaç duyulan orijinal yedek kompresör parçaları tedarik edilir.
Detaylı Bilgi AlHava kompresörü, atmosferik havayı sıkıştırarak yüksek basınç altında depolama veya enerji transferi için kullanılan cihazlardır. Bu kompresörler, genellikle endüstriyel, ticari ve ev kullanımlarında bulunurlar. Kompresör modelleri farklı tip ve işlevlere sahiptir. İşte hava kompresörleri hakkında daha detaylı bilgiler:
Hava Kompresörünün Çalışma Prensibi
Hava kompresörleri, genellikle bir piston, vida, döner kanatlı veya santrifüj tasarım kullanarak havayı sıkıştırırlar. Bu tasarımların her biri farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Örneğin, pistonlu kompresörler, bir pistonun hareketiyle havayı sıkıştırırken, vida kompresörleri vidalı rotorlar aracılığıyla havayı sıkıştırırlar.
Hava Kompresör Modelleri ve Özellikleri
Pistonlu Kompresör
Bu tür kompresörler, bir veya birden fazla pistonun bir silindir içinde yukarı ve aşağı hareketiyle havayı sıkıştırır. Hem tek aşamalı hem de çift aşamalı modeller mevcuttur.Pozitif yer değiştirme özelliğinde olan pistonlu modeller, dış görünümü itibariyle silindir şeklindedir ve havanın sıkıştırılması işlemi, ürünün içinde yer alan pistonun yer değiştirmesiyle meydana gelir.
Tek pistonlu kompresör mekanizmalarının yanı sıra 6 pistonlu modellere kadar farklı seçenekler vardır. Pistonlu kompresör çalışma prensibi incelendiğinde, kompresyonun (sıkıştırmanın) oluşmasını sağlayan pistonun hareket yönünden kaynaklanan, sistem çeşitliliğin ortaya çıktığı görülür. Ürünler, tek ya da çift yönde etkili olarak adlandırılan pistonlu hava kompresörleri şeklinde üretilir. Pistonlu ürünlerde gövde, piston, krank mili, silindir ve piston kolu gibi parçalar mevcuttur.
Kaliteli teknoloji ve tasarım unsurlarına sahip olmakla birlikte ekonomik kullanım beklentilerini etkileyen yüksek performanslı modeller, küçük ve orta çaplı üretim faaliyetleri yapan firmalar tarafından tercih edilir. %50-%55 oranlarda çalışma kapasitesine sahip pistonlu hava kompresörlerin dinlendirilerek çalıştırılması önemlidir.
Yaklaşık 10 saatlik faaliyet düzeni uygulayan işletmeler için 6 saat sürekli olmamak kaydıyla çalıştırılan pistonlu mekanizmalar, yine aralıklı olarak 4 saat pasife konumda soğumaya bırakılmalıdır. Ortalama yarım saat süren bir performansın ardından ürünlerin yaklaşık 20-25 dk dinlenme modunda bırakılması hem pistonlu kompresör ömrünün uzun olması hem de işlerin verimliliği açısından özen gösterilmesi gereken bir durumdur.
Vida Kompresör
İki vida rotoru arasındaki boşlukta havayı sıkıştıran vidalı kompresörlerdir. Daha yüksek verim ve düşük titreşim seviyeleri sunabilirler. Döner vidalı modeller, farklı gaz türlerinin veya havanın, yüksek basınç oranlarında kullanılmak üzere vakumlanması ve sıkıştırılması işlemlerini yaparak depolanmasını sağlar.
Tek kademeli vidalı kompresör modelleri, oyuk ve çıkıntılı erkek-dişi rotor çiftinden meydana gelir. Ayrıca yağ enjeksiyonlu olan modellerde spiral şeklinde loblar ve helisel mevcuttur. Rotor çifti, vida gövdesinde dönerken yivler ve loblar yardımıyla havanın sıkışmasını sağlar. Pnömatik sistemin bir ürünü olan vidalı hava kompresörleri sayesinde endüstri ve sanayi üretimlerinde faal olarak çalıştırılan motorlu makinelerin işlem kabiliyetleri ortaya çıkar.
Sürekli çalışmaya elverişli olan bu modelleri tercih edebilmek için yapılan işin 1200 lt/dk debi üzerinde olması gerekir. Bu sayede işlemlerin doğru, zamanında ve yüksek performansta yapılmasının önü açılabilir. %100 çalışma mekanizmasına sahip olan vidalı hava kompresörlerinin güçlü motor yapıları, uzun süreli kullanım açısından oldukça önemlidir.
Döner Kanatlı Kompresörler
Döner kanatlar, kompresör içinde dönerken havayı sıkıştıran bu tür kompresörler, genellikle düşük basınçlı uygulamalarda kullanılırlar.
Santrifüj Kompresörler
Yüksek hızda dönen bir rotor, havayı merkezkaç kuvvetiyle sıkıştıran bu tür kompresörler genellikle büyük hacimli endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Hava Kompresörü Kullanım Alanları
Hava kompresörleri, birçok farklı alanda kullanılır. Örnek kullanım alanları şunlar olabilir:
- Endüstriyel üretim ve imalat
- Otomotiv sektörü
- İnşaat ve yapı
- Taşımacılık (kamyon lastikleri, tren fren sistemleri)
- Enerji üretimi
- Gıda işleme
- Tıbbi uygulamalar
Hava Kompresörü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hava kompresörü satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler şunlar olabilir:
Gerekli hava debisi ve basınç ihtiyacı
Kompresörün kullanım amacı (endüstriyel, ev kullanımı vb.)
Kompresörün enerji verimliliği
Ses seviyesi
Kompresörün boyutu ve taşınabilirliği
Bakım gereksinimleri ve maliyetleri
Marka ve model seçimi
Hava Kompresör Fiyatları
Fiyatlar, kompresörün türüne, kapasitesine ve özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Daha fazla bilgi edinmek ve doğru bir seçim yapmak için farklı üreticilerin ürünlerini karşılaştırmak önemlidir.
Hava Kompresörü Sistemlerinde Basınç ve Debi Ölçülerinin Önemi
‘’Hava kompresörü kaç bar basar?’’ gibi hesaplamaların cevabı, işletmelerin faaliyet yoğunluğu bakımından oldukça önemlidir. Öncelikle kompresör sisteminde ihtiyaç duyulan ve baz alınması gereken ölçütlerin kısaca açıklamalarını yapmak gerekir: Debi ve bar birimleri, hava kompresörlerinin çalışma performansını ortaya koyan en etkili ve öncelikli değerler arasındadır.
Hava kompresörü tankı içerisine ulaştırılan hava miktarı ‘’Debi’’ olarak hesaplanırken, sıkıştırılan havanın yüzeye uyguladığı birim kuvvet miktarı ‘’Bar’’ adıyla belirlenir.
Debi hesaplamalarında zamanın belirlenmesinde dakika veya saat, havadaki akışı gösteren miktarlar ise litre ya da m3 ölçüleriyle hesaplanır. Bar hesaplamalarında ise 1 bar = 14,5 PSI biçiminde hesaplamalar yapılır.
Verilen değerlere bağlı olarak pnömatik sistemle çalışan motorlu makinelerde, teknolojik kapasite ve özellikler göz önünde bulundurularak debi ve bar seviyesi belirlenir. Kompresörlerin yeterli seviyede debi ve basınç sağlaması ise iş yeri faaliyetlerinin kapsamı ve yoğunluğu açısından oldukça önemli bir konudur.
Olması gereken ölçünün altında veya üzerinde bar beklemek, makinelerin hem çalışma performansını hem de verimliliğini düşüreceği gibi havalı kompresör arızası durumlarının ortaya çıkmasına da yol açar. Atmosfer basıncının makinelerin çalıştırılmasına olan etkisini tam olarak ayarlayabilmek için çalışma basıncı hesaplamasının doğru bir şekilde yapılması gerekir. Böylelikle süreklilik gerektiren faaliyet akışının sekteye uğramadan, istenildiği gibi ilerlemesi mümkün hale gelir.
İşletmelerin üretim ya da hizmet unsurlarını göz önünde bulundurmakla birlikte faaliyetleri için tercih ettikleri üstün özelliklere sahip hava kompresörleri vardır. Farklı basınç aralıklarından yararlanma ihtiyacını ortaya çıkaran çalışma detayları, yüksek basınçlı hava kompresörü seçiminde etkili olur. Hava kompresörü tesisatının basıncını belirlerken ekipmanların çoğu 8 bar gücünde işleyişle çalışabilir. Verimliliğin ideal düzende devam edilmesi için kompresör basınç ayarı yapılır.
Hava Kompresöründe Bakım ve Orijinal Yedek Parçaların Tercih Edilmesinin Önemi
Sanayi ve endüstrinin yaptığı üretimlerde basınçlı hava ihtiyacını karşılayan hava kompresörü çeşitlerinin uzun ömürlü kullanılabilmesi için kompresör bakım işlemlerinin aksatılmadan yapılması gerekir. Gerek üretim gerekse hizmet işletmelerine yüksek bedeller ödenerek kazandırılan hava kompresörü periyodik bakım uygulamalarının tam zamanında yapılması ayrı bir öneme sahiptir.
Ayrıca yüksek hava basıncı kalitesine ihtiyaç duyan hizmet sektörleri arasında; yoğun bakım üniteleri, doğum klinikleri, ameliyathane, diş hastanesi, spor salonları, sosyal faaliyet kompleksleri, termal ve spa merkezleri, modern tasarımlı eğlence ve oyun parkları gibi pek çok alan vardır.
Ağır hasarlar büyük arızaların ortaya çıkmasını kaçınılmaz hale getirirken telafisi bulunmayan hava kompresörü arızaları nedeniyle, nerdeyse servet değerindeki motorlu iş makineleri hurda durumuna gelebilir. İş Kanunu kapsamında da belirli hükümlere ve şartlara bağlanan iş makinesi bakım işlemleri hem işçi hem de işveren güvenliğini sağlamayı hedefler.
Teknik bilgi, yetkinlik belgesi, tecrübe ve donanım gerektiren periyodik bakım işlemleri, günlük ve haftalık rutin uygulamaların yanı sıra 3-6 aylık aralıklarda ve yılda 1 defa bütünsel bakım şeklinde yapılarak raporlanır. Ayrıca kompresör tamiri ve bakımı işlemlerini sadece yetkili kompresör servisi bünyesinde görev yapan ve alanında uzman olan tekniker ya da mühendisler tarafından tekrar belirtmek gerekir.
Kompresör yedek parçaları seçiminde ise orijinal ürünlerin özellikle tercih edilmesi ve montaj sonrası kompresör sisteminin çalıştırılarak test edilmesi oldukça mühimdir. Orijinal kompresör bağlantı elemanı tercih edilmesi sayesinde, motorlu iş makinesi düzeneğinin optimum performans ve tasarruf kriterleri eşliğinde uzun ömürlü kullanılması sağlanır.
Orijinal yedek parçaların kullanılmaması halinde ise;
- Önü alınamayan performans kayıpları,
- Yüksek basınç kapasitesinin azalması,
- Enerji tüketiminin artması,
- Bağlantı elemanlarının birbirini hasara uğratması,
- İş akışını engelleyecek kadar fazla onarım süresi gerektiren kompresör arızası,
- Kompresör tamiri imkânsız hale gelen eski kompresörün yerine, kullanıcılara büyük masraf yükü oluşturan yeni kompresör alınmasının gerekliliği gibi durumların yaşanması kaçınılmaz bir hale dönüşür.